Atas Permintaan pengikut senyap blog ku...ini dia resepi puding Karamel tanpa telur...Selamat Mencuba!!!!
Bahan-bahan A
- 70gm gula
- 2 sudu kecil air
- 2 sudu besar air suam
- 1 bungkus agar-agar serbuk
- 4 cawan air
- 2 1/2 senduk gula
- 1 tin susu cair
- 2 sudu makan tepung kastard
- 1 sudu vanilla
Cara-cara
a) Sediakan karamel1. Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang.
2. Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam.
3. Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai.( saya tuang dalam bekas dadih yang kecil tu,senang tuk makan) Hati-hati ye gula ni cepat membeku...kalu nak senang tuang kat loyang je,bila nak makan potong)
b) Sediakan Puding
- Dalam periuk didihkan bahan B(Campur semua bahan B).
- Kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus(Karamel).
- Bekukan sebentar, dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk).
1 comment:
saya pakai jug yang ada sukatan tu tak pun buat tiga gelas cawan gula
Post a Comment